maanantai 23. joulukuuta 2013

Makoisaa joulua

Onko myöhäistä laittaa esille joulukarkkireseptiä? Voittehan sitten vaikka ensi jouluna askarrella jos ette halua viettää esim. koko jouluaattoa seisten hellan ääressä kinuskia vahtimassa.

Mun oli itse tarkoitus tehdä nämä jo paljon ennemmin niin olisin voinut niitä jaella ympäri kaupunkia mm. ratsastuksenopettajalle ynnä muille heppaihmisille, mutta sain sitten aikaan sen verran mukakiirettä että jäi keittely eiliselle ja tahmatassuilu tälle päivälle, mutta ehtiipä ainakin huomenna sitten vielä pukinkonttiin läheisimmille.

Tämä resepti sopii kireillekin kukkaronnyöreille, sillä sokeri ei maksa juuri mitään. Eli täysin soppeli vaikkapa meikäläiselle.

PC235139
Jouluisat kermakarkit
Kinuskipohja:
  • 5 dl kuohukermaa
  • 5 dl sokeria
  • 0,5 dl tummaa siirappia

Mittaa kerma ja sokeri kattilaan, sekoita. Kuumenna kiehuvaksi ja lisää siirappi. Keittele välillä varovasti sekoittaen ainakin tunti, luultavasti lähempänä kahta tuntia vastaa todellisuutta. Huomaa, että kinuski on todella kuumaa ja voi roiskua kiehuessaan, joten varovasti sekoitellaan! Kun kinuski on kauniin ruskeaa ja kiehuu tahmeasti, voit testata kylmään veteen tiputetulla kinuskitipalla, onko se valmista; jos tippa jähmettyy vedessä nopeasti niin että saat siitä muotoiltua pallon, voit siirtyä seuraavaan vaiheeseen.

Hasselpähkinäkarkki:
  • noin puolet kinuskipohjasta
  • 1 tl vaniljasokeria
  • 25 g voita
  • 0,5 dl hasselpähkinärouhetta

Sekoita kuumaan kinuskipohjaan vaniljasokeri, voi ja hasselpähkinärouhe. Kaada valmis massa vuokaan, jossa on voideltu leivinpaperi. Anna jäähtyä. Muotoile jäähtyneestä massasta haluamallasi tavalla karkkeja, voit myös pyöritellä ne vielä hasselpähkinärouheessa (jos käytät karkkivuokia, ehkä kannattaa pyöritellä että karkit irtoavat vuoista helpommin).

Piparinmakuinen kermakarkki:
  • noin puolet kinuskipohjasta
  • 25 g voita
  • 1,5 tl piparimaustetta
  • (2 rkl tummaa kaakaojauhetta)

Sulata voi kuumaksi kattilassa ja lisää piparimauste, ja anna sitten maustetun voin jäähtyä. Lisää seos kinuskipohjaan ja sekoita. Kaada karkkimassa vuokaan, jossa on voideltu leivinpaperi. Anna jäähtyä. Muotoile jäähtyneestä massasta haluamallasi tavalla karkkeja, voit myös pyöritellä ne vielä kaakaojauheessa (jos käytät karkkivuokia, ehkä kannattaa pyöritellä että karkit irtoavat vuoista helpommin).

PC235141
Olisin itse voinut vähän vielä kauemmin keitellä kinuskia, mutta aloin jo pelätä että siitä tulee pian krokanttia (ei ehkä noilla kermamäärillä kovin äkkiä). Keksin tuon piparin makuisen karkin, kun halusin jotain edes etäisesti jouluista. Suunnittelin sille kaveriksi kanelilla maustettuja karkkeja, mutta sitten leivontahyllyllä käsi ojentui kohti hasselpähkinöitä eikä haittaa ollenkaan, hyviä tuli! Kaakaolla päällystetyt piparikarkit on aika hauskoja: ensimmäisenä siinä maistuu muheva suklaa ja kohta karamellista löytyy ihana piparitaikinan maku. Vähän jäi löysäksi tämä massa nyt, eikä siksi namut ole ihan kauneimmasta päästä, mutta sama se: itte tein ja hyvältä maistuu! Tämä satsi lähtee tyhjenneissä teepaketeissa joulutervehdyksiksi perheelle, koska en hoksannut syödä ajoissa tarpeeksi Liidelin jätskiä että olisi saanut rasioita.

Nyt muutamaksi päiväksi onkin tiedossa perheen kanssa hengailua ja useammassakin joulupöydässä istumista. Aamulla säntään vanhempien luo Lumiukkoa katsomaan Pentin kanssa, sitä ei saa missata! Oli lunta tai ei, joulu on sitten kun telkkarista tulee Lumiukko.

Hauskaa joulua kaikille! Lunatic ja Nekkutic lähettävät myös terveisiä, ottakaa mallia :)

PC225113

2 kommenttia:

Kerro!