tiistai 13. syyskuuta 2016

Parmesaanikeksit suolaiseksi naposteltavaksi

Turun-retkelläni päädyin ystäväni kanssa aivan ihanaan pieneen leipomoon Vähä-Heikkilässä. Taikinajuuri-nimisestä leipomosta sai ostaa kaikkea pientä herkkua ja sieppasimmekin mukaan nipun parmesaanikeksejä, jotka veivät kerta kaikkiaan kielen mennessään. Koska matka vei jo seuraavana päivänä turhan kauas tuosta herkkupuodista, piti kekseille löytää resepti ja sellaisen sattuma toikin suoraan puhelimeeni varsin pian. En ole itse mitenkään erityisesti makean perään ja herkkuosastolla suolaiset naposteltavat vievät lähes poikkeuksetta voiton makeista. Siksi nämä keksit oli pakko heti leipoa kokeeksi ja pakko sanoa, että pärjäsivät kyllä esikuvilleen varsin hyvin.

Ohje on monien mutkien kautta päätynyt luokseni alunperin Leipä-kirjasta. Ainekset ja menetelmät ovat niin simppeleitä, että itse leivoin keksit puhuen samalla puhelimessa Ranskaan. Suurin haaste oli lukea reseptiä puhelimessa olevasta kuvasta puhelun aikana. 

PARMESAANIKEKSIT (noin 30 kpl)


Ainekset:
100 g vastaraastettua parmesaania
120 g vehnäjauhoja (myös gluteeniton jauhoseos toimii hyvin)
100 g huoneenlämpöistä voita
Raastettua muskottipähkinää
Ripaus cayennepippuria
10 g merisuolaa
Koristeluun kuivattuja yrttejä tai siemeniä

Sekoita kaikki ainekset kulhossa ja työstä käsin tai yleiskoneella tasaiseksi taikinaksi, joka pysyy koossa. Jos taikina tuntuu kuivalta tai murenevalta, lisää tilkka vettä.

Muotoile taikinasta pöydällä kaksi halkaisijaltaan noin 3 cm:n pötköä. Pyörittele pötköjä kuivatuissa yrteissä tai siemenissä (itse käytin vaaleita seesaminsiemeniä). Nosta rullat jääkaappiin 30 minuutiksi. Säädä uuni 180 asteeseen.

Leikkaa rullat terävällä veitsellä ohuiksi viipaleiksi. Laita viipaleet leivinpaperilla peitetylle pellille ja paista keksejä 7-8 minuuttia tai kunnes ovat saaneet vähän väriä (tämä riippuu viipaleiden paksuudesta ja uunista, toim. huom. Itse paistoin noin 10 minuuttia). 

Kuvassa olevat keksit olivat viimeiset, jotka ehdin pelastaa valokuvamalleiksi. Erä saattaa siis kadota varsin nopeastikin, mutta onneksi parmesaanipalassa oli 200 g, niin saan tehdä lisää!

Omia huomioita: 
- 10 g suolaa on aika paljon. Voisin ensi satsiin laittaa vähän vähemmän, sillä juustokin on suolaista. 
- Aion myös testata, voisiko voin määrää hieman laskea sen vaikuttamatta ratkaisevasti koostumukseen. 
- Cayennepippurin määrää on vaikea arvioida, mutta tulisia asioita välttelevien kannattaa pysytellä pienissä hyppysellisissä. 
- Voin vain suositella seesaminsiemeniä koristeluun. Paketillinen ei maksa paljoa ja uunissa paahtuneet siemenet ovat ihan naurettava hyviä.

Ja nyt nuo viimeisetkin pääsevät täyttämään kohtalonsa vatsantäytteenä. Bisous!

2 kommenttia:

  1. Mun mies rakastaa parmesaanijuusto! Voisin tehdä näitä ylläriksi!näyttävät aivan mielettömän hyviltä! =)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei pelkästään näytä! Jos juustosta tykkää, ja kuka nyt ei :D Suurin vaiva oli tosiaan raastamisessa eikä siinäkään mennyt monta minuuttia.

      Poista

Kerro!