keskiviikko 11. helmikuuta 2015

1.8

Olen haaveillut parista numerosta nyt jo muutaman vuoden. Ykspistekasi nelivitonen oli kauan haavelistalla, mutta jotenkin noihin maagisiin  numeroihin liittyvä kolmas numero, siinä 270 kieppeillä, oli haaveen toteutumisen tiellä. Sitten vaivihkaa haaveiden luetteloon livahti myös sellainen yksi numero, joka sai olla jotain neljän ja viiden välillä mieluusti. Mutta siihen liittyvät muut numeroasiat olisivatkin sitten asia erikseen.

Kameroista kiinnostuneet jo tuosta ensimmäisestä numerosta arvasikin, että nyt puhutaan aukoista, polttoväleistä ja euroista. Kun nuo peilittömät  minijärkkärit tuli markkinoille, odotuksena oli, että suosio on huima ja suurella tuotantovolyymillä taataan edulliset hinnat lisävarusteille, kuten objektiiveille. No, suosio ei aivan vastannut odotuksia ja näin ollen lisäputkien hankkiminen micro 4/3 –kameroihin ei välttämättä olekaan ihan niin kätevää ja kivaa, kun hinnat sitkeästi heiluvat sellaisissa sfääreissä, että esimerkiksi itse maksoin rungosta ja kittilinssistä vähemmän kuin haaveiden kohteena ollut 45 mm 1.8 objektiivi maksaa… Ja sitten kun kehitin vielä seuraavan himotuksen valovoimaisemman objektiivin lisäksi, eli todella lyhyen polttovälin, olisikin pitänyt jo saada jo toinenkin linssi ja/tai mahdollisesti muita lisävarusteita (loittorenkaita tms.)… Eli haaveiksi jäivät turhan monien satalappusten erottaessa haaveet todellisuudesta.

Sisätiloissa ja varsinkin talviaikaan ja varsinkin täällä meillä, jossa lähes musta laminaatti syö kaiken valon, ei noilla kolmosella alkavilla aukoilla (Penin kittilinssissä aukko 3.5-5.6) tee juurikaan mitään, paitsi ehkä keskipäivällä ja silloinkin vain, jos sattuu paistamaan aurinko kirkkaasti. Tai no joo, staattiset kohteet ja vakaa käsi tai jalusta toki ovat sellainen yhtälö, että pidemmälläkin valotusajalla saa kivoja kuvia. Mutta mites sitten kun kohde on varjonvärinen ja eläväinen – tiedätte kyllä. 14-42 mm polttoväli on ihan sopiva yleiskuvaukseen, mutta kovin lähelle sillä ei pääse ja sanotaanko nyt vaikka että jos tahtoisi saada makrokuvia, saa keksiä jotain muuta. Eikä pääse kyllä kovin kauaskaan sen puoleen, mutta zoomiputket ovat toki asia ihan erikseen.

Onko jo liian myöhäistä sanoa, että pitemmittä puheitta? Josko pääsisin asiaankin jonain päivänä. Tuossa loppuviikosta nimittäin huvikseni googlettelin pokkareita, kun makrokuvien tarve alkoi käydä suureksi ja kun löysin jotain mukavan näköistä, suuntasin vielä tarkistamaan Anttilan valikoiman, kun sattui olemaan muutama plussaseteli taskussa. Siellä silmiini sattui jotain melko uskomatonta, joka vielä päivien kuluttuakin saa onnellisen hymyn pienen humanistin kasvoille. Sievä valkoinen Olympus Stylus Xz-10: f/1.8-2.7, 4,7-23,5 mm. Soitin henkeäni haukkoen Marille ja sopotin numeroita ja hoin ykspistekasi ykspistekasi. Hintalappu plussa-alennuksen jälkeen erittäin kohtuullinen ja supermakro-ominaisuudet valovoiman lisäksi. Eli kaksi kärpästä yhdellä iskulla. Saanko saanko saanko? Mietin yön yli ja kävelin itsevarmoin askelin seuraavana päivänä kertomaan Anttilan sedälle, mitä tahdon. Vasta kotona kävi mielessä tutkia kameran saamia arvosteluja ja siinä vaiheessa viimeistään pääsi pari kertaa suusta “Yassssss”. Vielä jonain päivänä omistan kameran, jossa on Wi-Fi ja saan pykälää helpommin kuvat kamerasta puhelimeen instagrammattaviksi, mutta aika sama nyt. Mun kamerassa on 1.8 aukko ja lyhyt polttoväli.

Sama suomeksi? Pari esimerkkikuvaa. Tämä kuva on otettu pimeässä makuuhuoneessa testiksi.

P2080110

Se ei ole taiteellinen tai edusta muutenkaan mitään huippukuvaamisen aatelia, mutta se on otettu oikeasti pimeässä makuuhuoneessa, jonne tulee vain hieman valoa eteisestä. Näissä olosuhteissa Penin kittilinssi sanoisi zz-zz-zz-zz eikä saisi otettua kuvaa, koska ei löytäisi tarkennuspistettä ilman valoa. Yksi. Piste. Kahdeksan. Juoksevia kissoja en muuten olekaan hoksannut kuvata, mutta näillä spekseillä sekin onnistuu. Iso aukko mahdollistaa niin lyhyen valotusajan, että liikkuvakin kohde ehtii tallentua jopa sisällä.

Ja kun kysytte, mitä sillä lyhyellä polttovälillä tekee, vastaan tällä kuvalla:

P2080104

Neljä. Pilkku. Seitsemän. Millimetriä. Ja syväterävyydestä kiitos aukolle.

I love my Olympus Stylus! Voinkin viettää ystävänpäivän sitä halaillen, sillä futisliha viettää lauantain kaltaistensa joukossa. Pokkari kainalossa on kuitenkin hyvä olla. Mun tarpeet täyttyvät nyt tällä kuvauskalustolla niin mainiosti, etten edes haaveile mistään kunnon järkkäreistä täyskennoineen. Kropilla pärjää pienet humanistit, jotka tahtoo ottaa kuvia kissoista ja kynsistä.

P2116840

6 kommenttia:

 1. Hitto! Jo toinen unohdettu sana tälle viikolle onpi futisliha! Kui oon voinu unohtaa aurinkohumalan ja futislihat? Aloin heti miettiä mikä liha söpöpää olis. Koodariliha? Söpöliha? Liha?

  Ps. Nekun nekku makrolla, oh my god!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Miten SÄ voit unohtaa futislihan :'D

   Nekku-nekku ♥ Mietittiin töissä yhden kissaämmän kanssa että miten ne oikeesti voi vaan unohtaa ton kielensä :'D

   Ps. Näin unta että tulit viikonlopuksi tänne ja mentiin kattoo futsalia.

   Poista
  2. Juu emmä tiedä. Hyi mua. Jotain pallopeliä olis kyllä niin siistiä mennä kahtomaan. Googletin eilen, niin Kupittaan Karjut tulee olee mun fanituslistalla ens kesänä. Ainoo pesistä tarjoava joukkue vissiin näillä mailla.

   Poista
  3. No eikäkö Pösööhin ja Seinäjoelle pitää mua kädestä ystävänpäivänä.

   Löl, Kupittaan Karjut. Kuulostaa todella pätevältä.

   Mutta kukahan lähtis sinne peliin yää.

   Poista
 2. Hehee, mulla on XZ-1. Siin on kans valovoima 1.8-2.8. :) tosi kiva yleispokkari, mutta en oikein tykkää sillä kynsikuvia ottaa, koska se supermacro toimii vain laajakulmapäässä ja se sit vääristää mittasuhteita liikaa.
  Oisit ennemmin siihen PENiin hommannu jonkin valovoimaisen linssin. :) se 60mm macro ainakin on tosi jees.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nooo mulle toi toimii ihan tarpeeksi hyvin ja kuvaan muutakin ku kynsiä (kuten esim kissanneniä jossa laajakulma on ihan jees :D). Toi maksoi 155 euroa eikä sillä saa vielä Peniin putken palaakaan. Meen lompakko edellä :D Se 60 mm maksaa jotain 450 euroa kuitenkin.

   Poista

Kerro!